Resepi Akok Kuning Terengganu

Resepi Akok Kuning Terengganu. Terima kasih amie berkongsi resepi sedap ni ye. 399 resipi yang mudah dan sedap untuk masakan terengganu daripada komuniti memasak terbesar di dunia!

Resep Nasi Kuning Ikan Tongkol Thegorbalsla
Resep Nasi Kuning Ikan Tongkol Thegorbalsla from thegorbalsla.com

Perbezaan dan keunikan resepi makanan di terengganu sentiasa mengamit kunjungan pelancong ke negeri darul iman. Kali ni rasa air tangan isterinya pula ya. Berikut adalah senarai laman web atau blog yang menyediakan resipi untuk membuat kuih akok :

Saya pernah kongsikan resepinya dulu di sini.tapi seperti biasa lah, saya akan cuba juga resepi lain dengan sukatan yang berbeza bagi mendapatkan akok yang benar benar sedap dan cantik. Rugilah kalau kita tak mencuba resipi kuih muih orang ‘lama’ini. Terengganu memang kaya dengan kepelbagaian makanan yang lazat.

Negeri Terengganu Darul Iman Adalah Salah Sebuah Negeri Yang Terletak Di Pantai Timur Semenanjung Malaysia.


Masukkan juga bawang besar, goreng hingga wangi dan bawang layu. Terima kasih amie berkongsi resepi sedap ni ye. Masukkan bawang putih, halia dan daun pandan.

Harap Menjadilah Akok Ita Ni.


Kalau guna asam kandis yg lebar tu letak 2 je atau boleh tambah kemudian sekiranya kurang masam) 1/2 sudu kecil serbuk kunyit. 4 cawan beras (cawan sukatan rice cooker) 1 btg kulit kayu manis 5 kuntum cengkih 1/2 labu bawang besar ~ dihirs halus 3 ulas bawang putih ~ ditumbuk 1in halia ~ diketuk 2 helai daun pandan garam sedikit pewarna kuning air ** 1 sudu besar minyak sapi 1 sudu minyak cara: Basuh beras dan rendam seketika, dan toskan.

Terengganu Memang Kaya Dengan Kepelbagaian Makanan Yang Lazat.


Kandungan bahan dan cara membuatnya merupakan faktor yang menjadikan kuih akok ini sedap. Cikgu wan ada olah beberapa sukatan bersesuaian dengan kuih tradisi sebenar kelantan. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.

Kuih Lejen Ni Pastinya Ramai Peminat.


Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Resepi ni ita ambil dari cikgu wan , yang menurut cikgu wan dari blog azie. Walaupun rupanya tak begitu hensem bak kate orang terengganu “akok kedut”.hihi.tapi rasanya enak sekali.

Cara Untuk Membuat Kuih Akok Kedut Dengan Hanya Menggunakan Pembakar Roti.


Kuih qasidah mudah sukatan cawan. Resepi kuih qasidah terengganu sukatan cawan. Ia sangat enak dinikmati untuk minum petang ataupun sebagai juadah berbuka puasa di bulan ramadan.kuih akok yang asli teksturnya lembut, rasanya lemak manis, baunya wangi dan cair di mulut bila dimakan.

LihatTutupKomentar

ads1

close