Kuih Suji Kacau

Kuih Suji Kacau. Masukkan tepung suji yang ditoskan tadi dan pewarna kuning. Kacau atas api perlahan sehingga adunan mendidih dan pekat.

Biskut Suji Kristal Resepi2u
Biskut Suji Kristal Resepi2u from resepi2you.blogspot.com

Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit. Tambah tepung sedikit demi sedikit dan kacau guna whisk hingga rata dan tidak berbintil2. 3/20/2015 dessert kuih muih kuih talam hari ini saya nak share sedikit mengenai kekecewaan kerana kejadian kuih talam suji yang dihasilkan tidak berapa cantik walaupun rasanya sangat sedap.

Bila anda nampak buih makin kecil dan apabila dikacau gula di bahagian tepi cepat kering. Salam.lama sungguh x buat kuih ni.masa anak opah kecik dulu last opah buat.resepi ni dah x ingat kwn yg mana bgi apa pun mesti jiran opah yg duduk bukit sekilau sbb masa anak kecik opah dut sana.tima kasih pd jiran opah yg bgi resepinya Lapisan bawah merasakan cukup lemak dan kemanisan, serta lapisan atas.

Lapisan Bawah Merasakan Cukup Lemak Dan Kemanisan, Serta Lapisan Atas.


1 cawan tepong suji (samolina) 1 tin minyak sapi qbb (454gm) Kuih | ogos 17, 2010 kuih suji lapis/talam suji. 500 gm tepung kacang hijau.

Kuih Keseri Dibuat Dengan Menggunakan Tepong Suji, Gula Dan Susu Pekat Antara Lainnya.


Dalam satu bekas, masukkan telur, garam dan gula halus, kacau rata hingga gula hancur. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau. Tambah tepung sedikit demi sedikit dan kacau guna whisk hingga rata dan tidak berbintil2.

Kacau Rata Baru Pasang Api Slow.kacau Perlahan2.Bila Hampir Pekat Baru Masuk Minyak Sapi Kacau Lgi Smpai Jadi Mcm Seketul Doh Dan X Melekat Pd Kuali (Lebih Kurang 20 Minit)


Asingkan semangkuk kecil adunan, bancuh bersama serbuk koko dan pes coklat. Ambo buat 'suji kacau' ni taada sukatan yang khusus.main bedal aja! 90 gm suji 225 ml air rendam 30 minit (terus rendam dalam periuk) 100 gm gula halus 1 biji telur 100 ml santan pekat 125 ml air sikit warna kuning vanila sikit semua bahan ni dicampur dan tapis dalam periuk suji tadi.kacau atas api sederhana.hingga agak pekat, dan kukus dalam tin 8 x 8 in beralas plastik 20 minit.

Ketepikan Dari Api, Campurkan Marjerin, Tepung Dan Vanila.


Mula2 masukkan gula kastor dan tepung gandum ke dalam satu bekas. Masukkan tepung suji yang ditoskan tadi dan pewarna kuning. Kacau balik nasi hingga nampak berasap masukkan cili hijau.

Satukan Bahan B Dan Kacau Sehingga Rata.


Tuangkan campuran santan tersebut ke dalam tepung suji secara perlahan. Masukkan sekali gajus, kismis, serbuk buah pelaga dan 2 sudu minyak sapi. Rebus santan, air, gula merah, daun pandan, dan garam hingga mendidih kemudian saring dan sejukkan.

LihatTutupKomentar

ads1

close