Cara Masak Budu Nasi Kerabu

Cara Masak Budu Nasi Kerabu. 10 helai daun kesum, dihiris. Kisar cabai kering, bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga lumat.

caramasaklauknasidagang eXplorasa
caramasaklauknasidagang eXplorasa from explorasa.my

Nasi berwarna biru resepi nasi kerabu. 6 cara penyediaan nasi kerabu daging bakar. Kalau suka, boleh tambahkan sedikit pewarna.

Mari tengok cara membuat nasi kerabu daging bakar pula. Kisar cabai kering, bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga lumat. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.

Pada Pendapat Saya, Cukup Sekadar Nasi Kerabu, Sambal Tumis, Air Lada, Budu Masak, Ulam, Kelapa Ikan Dan Lauk Seperti Daging Bakar, Ayam Bakar Ataupun Ikan Goreng Celup Tepung.


Sambal santan (tuang atas ayam) 3. Masukkan juga serai yang diketuk. Tumbuk bawang merah dan halia sehingga lumat, masukkan lada hitam, tumbuk lagi dan masukkan gula melaka dan gula.

Susunan Hidangan Nasi Kerabu Yang Biasa Adalah Dimulai Dengan Nasi, Ulam, Sambal Kelapa, Kuah Tumis Dan Budu.


Masukkan budu, tambah jus asam jawa dan jus limau kasturi, sesuaikan rasa. Yang biasa adalah nasi kerabu putih yang dimakan lengkap dengan kuah tumis. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali, tambah 2 sudu besar minyak masak.

Sekarang Ini Nasi Kerabu Mudah Didapati Di Serata Negeri.


Kalau suka, boleh tambahkan sedikit pewarna. Dah keluar warna, tapis dan ambil airnya sahaja. 10 helai daun kesum, dihiris.

Bila Mendidihkan Masukkan Budu Dan Gula.


Simple saja cuma 6 langkah. Masukkan santan, asam keping dan budu. 2 biji bawang besar, dikisar.

Semua Bahan Masuk Periuk Dan Masak.


4 ekor ikan sardin/selayang (bakar kering ambil isi) 10 biji bawang merah. Dah ada 44 bahan di atas? Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.

LihatTutupKomentar

ads1

close