Resepi Kuih Kosui. Kuih kosui antara kuih tradisional kegemaran anak saya. Sesuai di makan secara santai samaada di waktu pagi, makan petang atau supper.
Balut penutup pengukus dengan kain bersih supaya wap tak jatuh atas kuih. Spoon batter into greased small chinese teacups. 3 cawan tepung gandum 1 cawan tepung ubi 3 sudu besar tepung pulut (rasia tambahan dari ku) 2 cawan gula merah 1 cawan gula pasir 6 cawan air sedikit air kapur cara:
Daripada 5 cawan air , panaskan sekejap 2 cawan air untuk larutkan gula dan gula perang.bila semua dah larut,tapis dan sejukkan. Disalin dari blog azie kitchen di sini. Jika masih terdapat wap / air di atas permukaan kuih selepas kuih masak.
This Kueh Kosui Recipe Is Not Only The Easiest To Do But Will Result In A Super Wobbly Kueh Kosui Which Is A Textural Delight.
Jadi, berikut kami senaraikan 10 resepi kuih mudah dan cepat yang boleh anda cuba. # resipi kuih kosui/kaswi ini adalah resipi asli. Kuih kosui ni dimakan bersama kelapa parut yg di gaul dgn sedikit garam.
Steam Over Rapid Boiling Water For About 15 Minutes.
Jika masih terdapat wap / air di atas permukaan kuih selepas kuih masak. Kuih kosui antara kuih tradisional kegemaran anak saya. I also bookmarked this recipe from alan (travelling foodies) it is not very difficult to make this kuih at home, the texture is springy and soft.
Lembut, Lemak Manis Dan Makan Pula Dengan Kelapa Parut, Memang Buka Selera.
Disalin dari blog azie kitchen di sini. Spoon batter into greased small chinese teacups. Sebagai menunaikan janji di sini, saya hari ini ingin berkongsi resepi kuih kaswi.walaupun saya pernah beberapa kali menyediakan kuih kaswi di sini dan di sini, namun resepi kali ini lebih istimewa kerana ianya adalah salah satu resepi kuih tradisional yang dikongsikan oleh kak sharifah lok.
What Makes It Very Different From The Typical Kueh Kosui Recipe Is That You Add The Hot Gula Melaka Syrup Directly To The Tapioca Flour!
Kuih kosui sedap bila rasanya ada rasa kapur dan kenyal. Mix both types of flour and water in a mixing bowl. Resipi mat ambik dari blog kak yatie, sorang blogger masak2 yang menetap di johor, bukan nak puji, kak yatie ni memang rajin membuat kueh2 talam dan boleh digelar ratu kueh talam.kan kak.
Cicah Kopi O Pun Sedap!
*sukatan utk kuih ni banyak so klu utk makan family boleh bahagi 2 sukatannya. Gaul sekali dan kukus selama 3 minit. Bila nampak kuih lapis dengan kuih kosui, dia akan minta kami beli lebih untuknya.