Tepung Maruku Babas. Salah satu kemestian 'kuih raya' bila tibanya perayaan deepavali. 1 biji telur (saiz a) 2 sudu besar minyak sapi.
2 sudu besar cili serbuk (boleh jer guna cili pes) garam, perisa secukupnya. ~ 1 bungkus @ 500g tepung kacang kuda. 1 sudu serbuk cili 1 sudu jemuju.
Gaulkan semua bahan dan bentukkan dgn acuan murukku, goreng hingga kekuningan. Babas kari ikan x 20s = rm 7.50 babas kari daging x 20s = rm 7.50 ajinamoto 40g (rm1.00) x 30s = rm 22.50. Kalau tidak hancur nanti tersekat.
~ 2 Sudu Besar Serbuk Cili (Babas) ~ 5 Sudu Besar Gula Halus1.
~ 1 bungkus @ 500g tepung kacang kuda. Resepi maruku yang sangat senang dan sedap. 1 sudu besar jemuju (rempah kurma) 1 sudu kecil jintan putih (ditumbuk) 2 sudu marjerin.
( Bahan Diblender ) ~ 1 Sudu Besar Majerin.
2 sudu majerin/ 1 sudu minyak sapi. While deep frying, keep the heat to medium. Sebungkus tepung pulut cap 3 kambing (nak dapatkan maruku lebih ranggup) 1 sudu serbuk kari daging babas.
3 Paket Tepung Maruku Oma Podi Baba's (Tepung Maruku Lain Pun Blh, Janji Ada Gmbar Maruku) Setengah Paket Tepung Pulut.
These are eaten through out the year and is most commonly made during festivals. Nampak mudah tapi sangat sedap dan rangup. You can also add about 1 teaspoon garlic paste together with the green chilli paste.
Resepi Maruku Nie.xde Perasa Atau Pewarna Ok.
Sebiji kelapa, perah santannya & campur sedikit garam. Kalau tidak hancur nanti tersekat. 4 peket tepung marukuk babas | 500g setiap peket * 2 peket kecil tepung pulut * 2 sdm biji lemuju/jemuju * 1 peket tepung beras * 1 peket kecili cili serbuk * 2 sdm garam * 3 peket kecil bijan * 2 biji telur gred a;
2 Cawan Tepung Maruku Babas.
Maruku adalah makanan ringan yang berasal dari india selatan dan namanya diambil dari perkataan tamil yang bermaksud ‘dipintal’ merujuk kepada bentuknya. 4 paket tepung maruku babas (500 g setiap paket) 2 paket kecil tepung pulut 1 paket kecil tepung beras 3 sudu makan biji lemuju / jemuju (basuhkan dan toskan air) 1 paket kecil cili serbuk 2 sudu makan garam bijan 2 biji telur a 7 sudu makan majerin pelangi 1 kotak kecil santan kara air secukupnya cara penyediaan: Fry the murruku in batches in a moderately hot oil having about 180 to 190 degrees celsius.