Bahan Membuat Mee Kolok. Rebuskan mee bersama sedikit garam sehingga lembut. Nak makan mi kolok ni sekarang dah makin mudah.
1 sudu kecil serbuk lada hitam. Tapi yang ni versi syu punya lah yer. 1 sudu makan ,minyak bawang.
Di dalam kuali yang sama, panaskan 2 sudu besar minyak masak dan goreng daging yang telah dihiris tadi. Actually, nak buat mee kolok ni tak guna banyak bahan sangat pun. Biarkan sampai kekuninggan dan angkat tuang.
Hehehe Hehehe Cumanya, Dalam Resepi Dia, Guna Daging, Aku Tukar Jadi Ayam.
Rebus ayam 5 ketul bersama air. 4 sm kulit kayu manis. Mee ’emergency’ ini saya buat, sebab nak makan sangat.
*Takaran Bahan Sesuai Selera* Saus Tiram Saus Kedelai (Saya Pakai Kecap Manis) Merica Gula Minyak Wijen
Kalau ikutkan nak buat yang daging punya. 1 sudu makan kicap cair. Kebetulan semua bahan dah ada di dapur.
Sekali Sekala Jom Tukar Selera Makan Mi Sarawak Lah Pulak.
Sedikit hirisan daging/ayam (yg sudah direbus) Jadi tanpa membuang masa jom kita teruskan. Bagaimana pun kini ada resepi mee kolok sarawak yang lebih popular dan mudah disediakan.
Resepi Ayam Masak Kicap Pedas Daripada Chef Adam Mohon.
Mee kolok ni mknn org sarawak kn.nmpk sedapla kak ummi.mmg sng mmbuatnye,mcm buat mee goreng indomee pun ye jugak yea.sebab bncuh gitu je. Actually, nak buat mee kolok ni tak guna banyak bahan sangat pun. 1 camca besar minyak jagung (mat guna minyak zaitun) 1 biji bawang merah, hiris halus.
Rebuskan Mee Bersama Sedikit Garam Sehingga Lembut.
Yang syu buat ni mee kolok ayam. Angkat dan masukkan ke dalam bekas bersesuaian. Menurut pemilik resepi, mee kolok lebih digemari oleh keluarganya berbanding dengan laksa sarawak.