Cara Masak Pulut. Selalunya pulut direndam dan dikukus untuk dijadikan pulut kuning.pulut lemak.pulut panggang.pulut mangga dan macam2 lagi. Bilaskan 2 cawan pulut di dalam periuk.
1) basuhkan beras pulut 2) kemudian masukkan kesemua bahan yang bertanda * ke dalam periuk rice cooker dan tekan tombol untuk memasak. Guntingkan daun pandan, jika suka. Cara masak pulut guna rice cooker.
Siram pulak dengan kuah santan, fuh sedapnya! Cara masak pulut cepat atau cara masak pulut tanak : Cara lain pula merupakan pulut yang digunakan itu dimasak jelatah (separuh masak).
Nak Tahu Cara Masak Pulut.?
Dengan cara ini tekstur pulut lebih mudah lembut dan proses memasak menjadi cepat dari biasa. Bilaskan 2 cawan pulut di dalam periuk. Caranya letak jari diatas permukaan beras dan paras airnya mestilah hanya 1/2 dari ruas jari.
Sebenarnya Mudah Je Nak Masak Pulut Ni Walaupun Tak Ada Periuk Pengukus Yang Khas Tu.
Selepas direndam, gaulkan dgn sedikit garam. 3 cawan santan pekat + ½ sudu teh garam. Masukkan sekali serbuk kunyit dan juga asam keping.
Kemudian Masukkan Pulut Ke Dalam Bekas Besar.
Boleh makan dengan serunding, kari, atau boleh juga pekena dengan durian dan mangga. Tambahkan 3 cawan air ke dalam pulut ( terkurang air tidak mengapa, nanti boleh tambah ) masukkan secubit garam dan satu sudu minyak masak. Tak payah beria gunakan perkhidmatan periuk kukus gedabak tu.
Kalau Ikutkan Cara Orang Lama Memang Leceh Nak Kena Rendam Dulu Baru Boleh Masak.
Ikuti cara membuat ketupat pulen di resep berikut ini. Lain orang lain cara dan petuanya, begitu juga untuk mengukus pulut.ini sebagaimana yang dikongsikan oleh norizbaked. Masukkan beras pulut ke dalam periuk pengukus yang telah mendidih.
Cara Masak Beras Pulut (Yang Dicampur Bersama Beras Biasa) July 27, 2017.
Tapi kalau pulut kukus mesti pulutnya perlu direndam semalaman @ paling tidak pun beberapa jam. Guntingkan daun pandan, jika suka. 1 1/2 sudu makan minyak masak;