Resepi Tepung Gomak Kelantan

Resepi Tepung Gomak Kelantan. Kat tempat saya ni, jarang sangat jumpa orang jual kuih ni. Buat inti kelapa.masak gula kelantan,gula pasir,garam,air & daun pandan hingga mendidih & agak pekat.setelah pekat masukkan kelapa putih & terus masak hingga agak kering.tabur tepung gandum supaya mudah dibentuk & rasa lebih sedap.

Kuih Buah Gomak Kelantan / Kuih Kepal Resepi Terbaik
Kuih Buah Gomak Kelantan / Kuih Kepal Resepi Terbaik from resipicitarasawan.blogspot.com

Daun pandan dah layu, masukkan pula gula merah & gula pasir. Alhamdulillah, semoga kita semua dibawah lembayung rahmat dari allah s.w.t. Tapis atau ayak dan boleh dijadikan serbuk tepung untuk tepung gomak.

Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang boleh dibentuk. Tabasco celebrates 150 iconic years november (20) october (21) september (17) august (22) july (26) june (18) may (21) Tidak menggunakan banyak bahan, ia amat mudah dan ringkas untuk disediakan.

Apabila Kuih Telah Timbul Didalam Air Rebusan, Angkat Dan Salutkan Dengan Tepung Kacang Hijau.


Tepung gomak adalah kuih tradisional yang menjadi kesukaan ramai. Tapi tempat lain mungkin banyak orang jual ye. Daun pandan dah layu, masukkan pula gula merah & gula pasir.

Cara Memasak Kuih Tepung Gomak:


[+] 150gm kacang hijau penyediaan : Kat tempat saya ni, jarang sangat jumpa orang jual kuih ni. Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang boleh dibentuk.

Sesetengah Kedai Membekalkan Peralatan Kek Atau Biskut Tidak Menjual Tepung Jenis Ini Kerana Ia Mudah Rosak (Sama Ada Berkutu Atau Berkulat).


Jom cuba resipi yang sedap ini. Cara penyediaan kuih tepung gomak : Tapi tempat lain mungkin banyak orang jual ye.

Mama Dengan Selera Mama Sendiri, Abah Dengan Seleranya Sendiri.


Kelapa dimasak dengan air sehingga mendidih. Resepi kuih tepung gomak inti kelapa manis. Masukkan ke dalam pengisar kering & kisar hingga halus.

Masak Air Mendidih Dan Masukkan Adunan Yang Telah Siap.


Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan dan masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula. Masukkan doh ke dalam periuk berisi air mendidih tadi. Buat inti kelapa.masak gula kelantan,gula pasir,garam,air & daun pandan hingga mendidih & agak pekat.setelah pekat masukkan kelapa putih & terus masak hingga agak kering.tabur tepung gandum supaya mudah dibentuk & rasa lebih sedap.

LihatTutupKomentar

ads1

close