Resepi Kuih Peneram. Kuih peneram ni bukan kuih keria walaupun rupa lebih kurang sama.kuih peneram ni totally berbeza dan memang tak gunakan gula untuk salut macam keria. Kuih ni selain dipanggil kuih peneram, ada juga menggelarnya kuih denderam, kuih benderang dan sebagainya.
Bagi resipi rayna (dua bahan) ni, doh peneram nya boleh tahan pada suhu bilik biasa dalam 4. Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama. Sebut sahaja resepi kuih peneram , terus terbayang kuih bewarna kecoklatan yang digoreng sekejap dalam minyak panas dan sangat lembut rasanya.biasanya kuih ini dijual di pasar malam dan asal kuih ini daripada kuih orang india tetapi kini kuih peneram menjadi kesukaan pelbagai bangsa di negara kita.
Jangan keliru ya antara kuih peneram dan kuih penyaram. Baru lepas buat kuih peneram 3 hari berturut turut,ank2 suka mkn. Resepi kuih peneram yang sangat sedap.
Resepi Ini Dikongsikan Oleh Nor Hayani Ismail Di Laman Facebook.
Tepung beras dan gula merah merupakan bahan utama untuk membuatnya. Kuih peniram ka telinga keling ka. Air dan santan jadikan 3 cawan cecair dan dimasak dengan gula merah dan putih, dan daun pandan sehingga mendidih.
Bhn2 500Gm Tpng Beras 2 Sudu Tpng Gndum *300Gm Gula Merah *100Gm Gula Putih *220 Ml Air Mnyk Utk Menggoreng.
Jadi, saya buka tempahan doh peneram untuk sesiapa yang sukakan peneram. Masukkan gula pasir dan gaulkan. Sebelum tu kita tengok dulu bahan2 dan cara membuat kuih peneram ni.
Ada Juga Resipi Yang Tambah Tepung Gandum, Tambah Gula Pasir, Tambah Garam, Tambah Itu Tambah Ini.
Yang membezakannya ialah bahan santan yang ada dalam resepi kuih penyaram. Goreng dlm mnyk panas,tp api. Masak gula merah, gula pasir & air atas dapur.
Baru Lepas Buat Kuih Peneram 3 Hari Berturut Turut,Ank2 Suka Mkn.
Kuih ni selain dipanggil kuih peneram, ada juga menggelarnya kuih denderam, kuih benderang dan sebagainya. So saya nak share resepi kuih peneram yang simple tapi renyah nak buat.yang penting sukatan kena betul.kalau tak.memang kelaut.hahah masa saya buat tu saya guna 200g tepung beras 200g gula merah 100ml air cara2 nya korang didihkan gula merah tu sampai berbuih.sampai betul2 larut dan menggelegak yang buih banyak tu. Masak sampai gula cair menggelegak.
Resepi Kuih Penyaram Lembut Sukatan Cawan Are A Topic That Is Being Hunted For And Liked By.
Tapi rupa dan bentuk jauh beza. Kuih peneram kuih tradisi yang masih digemari hingga kini. Kuih peneram ni bukan kuih keria walaupun rupa lebih kurang sama.kuih peneram ni totally berbeza dan memang tak gunakan gula untuk salut macam keria.