Ikan Tumis Budu

Ikan Tumis Budu. Masukkan cili giling dan serbuk kunyit, tumis sebentar.kemudian masukkan budu dan asam keping. Sedap atau tidak resepi ini tergantung kepada tumis dan budu.

PATI IKAN BILIS ISTIMEWA (BUDU) ORIGINAL DARI KELANTAN
PATI IKAN BILIS ISTIMEWA (BUDU) ORIGINAL DARI KELANTAN from shopee.com.my

Saya guna 1/2 kotak kecik. 4.masak api perlahan 10 min sampai pecah minyak. Tumis bahan blend sampai masak, masuk budu dulu baru masukkan santan, manisan dan asam keping.

Bahan tumis ini jangan goreng sampai garing sangat. Masukkan serai, budu dan daun limau purut. 2.kemudian sendukkan sedikit kuah tumis, budu dan sambal.

Langkah Ini Akan Kurangkan Rasa Masin Budu.


Sambal tumis budu merupakan antara masakan yang sangat terkenal di negeri pantai timur seperti kelantan dan terengganu. Nyior goreng gaul ikan tawar ramuan tambahan. Akhir sekali perahkan air limau nipis ke atasnya.

Kalau Ada Daging Atau Ayam Bakar Itu Hanya Tambahan.


Saya tak tumis dengan minyak ye. 2.kemudian sendukkan sedikit kuah tumis, budu dan sambal. Nasi tetap sama, kerabu daunan biasa.

Resepi Lada Solok ===== 2 Ekor Ikan Kembung Rebus Tadi, Ambil Isi.


Ada nasi putih, ikan goreng dan sambal budu tumis ini pun sudah cukup. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak. Disarankan untuk pakai setengah daripada botol budu itu.

Sejarah Tidak Dapat Dipastikan Dengan Jelas Dari Manakah Asal Usul Kewujudan Nasi Kerabu, Namun Ia Sememangnya Makanan Utama Masyarakat Melayu Tradisional.


2.tumis bahan blend/tumbuk td sampai naik bau tapi jangan sampai garing sangat. Kebiasaanya sambal tumis budu ini diletakkan dalam nasi kerabu tetapi kalau nak makan tanpa nasi kerabu pun boleh. Resepi nasi kerabu · blend semua bahan btanda *.tumis hingga naik bau · masukkan sedikit air, santan, asam keping, budu, serai, daun limau, gula & garam secukup.

Kemudian Masukkan Garam, 1 Sudu Gula Dan Ajinomoto.


Garam dan gula melaka secukupnya. Hidangan nasi kerabu lebih sedap sekiranya dihidangkan dengan budu mentah begitu saja dengan memerahkan sedikit limau nipis ke dalam budu tersebut dan tak perlu lagi menggunakan tumis budu atau belacan. Budu atau s os ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis.ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di kelantan.budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur.

LihatTutupKomentar

ads1

close