Resepi Ayam Kapitan

Resepi Ayam Kapitan. Rendam cili kering di dalam air panas selama 20 minit hingga lembut. Saya tak goreng ayam terlebih dahulu.

Resepi Ayam Kapitan Sedap Selamanya TERATAK MUTIARA KASIH
Resepi Ayam Kapitan Sedap Selamanya TERATAK MUTIARA KASIH from linapg.blogspot.com

Resepi yang menjadi pilihan untuk eksperimen kali ini ialah ayam masak kapitan atau dalam. Kemudian masukkan santan dan susu cair. Masukkan ayam dan gaul, biar hingga ayam empuk.

Biarkan kuah agak pekat & secukup rasa. Aromanya membangkitkan rasa dengan baunya yang wangi dan menyelerakan. 1/2 ekor ayam dipotong ikut suka ;

Ayam Kari Kapitan Sedap Macam Restoran Azie 1/27/2022 Ikan Lauk Pauk Assalamualaikum Semua.


2 batang serai bahan kisar. Kapitan chicken (ayam kapitan in malay) is truly a malaysian curry, the amalgamation of the diverse array of malay, chinese and indian eating culture.the uni. 2 biji bawang besar 8 ulas bawang putih 2 batang lada merah 2 inci kunyit hidup (saya pakai 1 tbsp serbuk kunyit).

Resipi Ayam Kapitan Bebelan Cik Min Monday, July 13, 2020 Jika Ke Melaka Atau Ke Pulau Pinang, Tak Sah Jika Tak Mencuba Ayam Kapitan Yang Menjadi Resipi Turun Temurun Keturunan Baba Dan Nyonya.


Aromanya membangkitkan rasa dengan baunya yang wangi dan menyelerakan. Abang perap dulu 6 ketul ayam selama 20 hingga 30 minit dengan bahan 1 sudu kecil serbuk kunyit, ½ sudu kecil garam dan 1 sudu kecil pes halia dan bawang putih (abang tumbuk halia dan bawang putih). Masak hingga kuah pekat sedikit dan ayam masak.

Perasakan Dengan Garam Secukup Rasa Dan Sedikit Gula.


Kemudian masukkan santan dan susu cair. Resepi yang menjadi pilihan untuk eksperimen kali ini ialah ayam masak kapitan atau dalam. Jika dilihat dari bahan masaknya, cukup mudah.

Tumis Bahan Kisar, Serbuk Kunyit Dan Serai Hingga Naik Bau.


Bila sudah naik minyak, masukkan ayam dan daun limau purut, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Masukkan daun limau purut, garam, gula & serbuk perasa secukupnya & renihkan ayam hingga empuk. Resepi ayam kapitan sangat wangi dan menyelerakan.

Campuran Kunyit, Garam Dan 3 Sudu Besar Air Dalam Hidangan Logam Yang Besar, Kemudian Masukkan Ketulan Ayam.


Tuang sedikit air (anggaran 3 cawan), biarkan mendidih. Kemudian masukkan santan, kacau dan masak dengan api sederhana hingga mendidih. Kari ayam kapitan setengah ekor ayam.

LihatTutupKomentar

ads1

close